Welcome to my blog Cross Stitch and Be Happy!

12/6/12

Joulukalenterin historiaa ja kalenteriluukut 6

Hei!
Minulla on Kai Linnilän Wanhan ajan Joulu -kirja, jossa on kerrottu Jouluun liittyvien asioiden taustoja ja historiaa, kuten Joulukortit (ensimmäinen tunnettu joulukortti on painettu Englannissa 1843), Joululahjat, Jouluvalot, Joulukukat jne. Koska blogissani nyt Jouluun asti postailen Joulukalenterista, niin ajattelinpa laittaa tähän Joulukalenterin historiasta tietoa.

Teksti on suoraa lainausta Linnilän kirjasta: "Joulu- eli adventtikalenteri on myös saksalaista perua 1900-luvun alusta. Vanhoissa pahvisissa, runsaasti koristelluissa jouluallakoissa oli syvä uskonnollinen paatos. Luukkujen takana oli raamatullisia kuvia. Ne olivat vielä ihanampia kuin kansakoulujen kuvataulut.

Kalenteri oli silloin adventin ajan kuvaraamattu. Nyt kalenterin tehtävänä on kertoa, montako päivää on varrottava joulupukin saapumista.

Ne lapset, jotka ovat tehneet käpylehmiä ja kaarnalaivoja, ovat rakentaneet omat joulukalenterinsa. Useimmat hakevat nykyään allakan kaupasta, jossa on laaja vaihtoehtojen kirjo. On perinteisiä paperisia: kunkin luukun takaa paljastuu joulua enteilevä kuva. On suklaakalenteri (se taisi tulla 1970-luvulla): voit napata päivän herkkupalan. On pöydällä pidettävä tai seinälle ripustettava aikakone: päivän pussissa piilee yllätys. Isot pojat ovat keksineet juomakorin: 24 pulloa erilaisin etiketein.

Kätevä askartelija voi kerätä 24 tyhjää tulitikkuaskia, liimata niistä pahvitaustalle koristeellisen laatikoston - ja piilottaa joka askiin tosi yllätyksen: karkin, postimerkin, pyyhekumin, pinssin, euron kolikon...

Kalenterikynttilästä poltetaan joka pävä esimerkiksi sentti, joka on merkitty tuikun kylkeen. Jos olet valanut puolen metrin korkuisen kynttilän, voit nauttia valosta kahden sentin ajan päivittäin. On syytä olla kuitenkin tarkkana: nitä näitä touhutessa voi palaa kerralla viikko, eikö joulu ole yhtään likempänä".

Sellaista tarinaa Joulukalenterista. Minähän tein siis juurikin tuollaiset tulitikkuaskikalenterit Marille ja Maijalle. Kalenterilahjat vain ovat jotkut sen verran isoja, että piti niitä sitten kääriä ihan perinteiseen tapaan mukaan.

Mutta mitäpä 6.12. toi tullessaan... Tänään nukuin yli kymmeneen. Oli ihana pötkötellä pitkään sängyssä. Kun lopulta nousin ja menin alakertaan, pistin kahvin tippumaan ja sen valmistuttua istahdin taas sohvalle Joulukalenteriluukkujeni kanssa. Maijalta sain kaksi ihastuttavaa ristipistomallia. Toinen on Victoria Samplerin Wren eli peukaloinen ja toinen on Stoney Creekin Born in the wild -mallikirjanen , jossa on mm. todella suloinen bambi-malli. Marilta sain pikkiriikkisen orava-tyynyn. Niin, suloinen tyyny nukkekotiini - katsopa tarkkaan, se on kuvassa peukaloinen-mallin päällä! Kiitos tämän päivän lahjoista!

Mari sai minulta tänään myöskin nukkekodin tyynyn! Eikö olekin hauska yhteensattuma, että molempien luukuissa oli nukkekodin tyynyt samana päivänä :) Lisäksi Marilla jatkui bambi-teema eli isommassa paketissa oli sitten bambi-kangasta ja nessut. Voin kertoa sen verran noista nessuista, että löysin ne E-baysta. Myyjä ei ollut asettanut maailmanlaajuista myyntiä, UK only... Mutta minun oli siis ihan pakko saada nessut ja niinpä laitoin hänelle sähköpostia, että etkö millään voisi toimittaa myös Suomeen! Ja hyvinhän se sitten onnistui :)

Maija sai minun mielestäni yhden kauneimmista kankaista mitä olen nähnyt. Tämä on luonnossa oikeasti vieläkin ihastuttavampi kuin tässä kuvassa.

Tänään sain myös yllätysluukun! Emma oli tehnyt nukkekotiini Suomen lipun - aivan ihana yllätys rakkaalta kultamurultani :)


Tänään on vietetty itsenäisyyspäivää saunoen ja kahvitellen lähiperheen kanssa. Pöytäliina ja astiat ovat meillä jo Joulun punaiset, mutta kynttilä oli kyllä sininen ja pieni lippukin liehui kahvipöydässä :)

Hyvää itsenäisyyspäivää kaikille toivottaa
Kirsi

Ps. Joululaatikkooni satoi lumi vanupussista ja nyt sisarukset tarpovat lumessa :)

12/5/12

Äidin ja isän pikkujoululahja minulle! Sekä kalenteriluukut 5

Heippa!
Katsokaahan miten kauniin katselulaatikon sain äidiltä ja isältä pikkujoululahjaksi. Isä on tehnyt laatikon ja äiti maalannut taustalle kauniin lumisen maiseman. En tiedä olenko ennen täällä kirjoitellut, mutta äitini on taitava maalaamaan! Voi miksi minä en ole perinyt sitä taitoa, olisi niin ihana maalata tauluja ja kaikenlaista tällaista pientä kivaa!

Katselulaatikko on nyt olohuoneessa ja lisäsin sinne pienet jouluiset tyttö-hahmot. He ovat sisarukset ja isosisko on juuri käynyt postilaatikolla ja pikkusisko on tietysti menossa mukana :) Aion vielä laittaa lunta ym. laatikkooon somisteeksi.


Mutta mitäpä tänä aamuna löytyikään 5:n päivän kalenteriluukuista! Marilta sain kivat nukkekodin puutarhavälineet. Kiitos, nämä ovat kuin tilauksesta tulevaan mummolaani! Ja Maija ilahdutti minua kauniilla ruusuisilla teipeillä (raaskiiko näitä käyttääkään?). Kiitos! Ja ps. vastoin kaikkia oletuksia, meillä on taas uusi nukkekoti!

Maija sai paketistaan jouluisen kisu-koristeen, jota voisi käyttää myös kirjanmerkkinä sekä bling bling rintakoru-perhosen. Kisu-koristeessa lukee "Friends are the heart of Christmas". Niin totta!

Mari sai tulitikkuaskilaatikosta Beatrix Potter-aiheisen nukkekodin laukun ja tälle päivälle oli myös isompi paketti. Siinä jatkui B.P. teema ja sama ankka, mutta neulavihon muodossa :)



12/4/12

Joulukalenterin luukut 3 ja 4

Ihanat hetket aamuhämärissä kahvikupin ja joulukalenteripakettien kanssa jatkuvat. Ah onnea. Kuuletteko kuinka huokailen onnellisena?

3. päivän luukusta sain Maijalta nätit pöllösukat - mistähän Maija on tällaiset löytänytkin! Mukana oli myös sävy sävyyn kirjontalanka. Kiitos!
Ja Marilta tuli kuvassa näkyvät pienet kauniit koristeet. Kiitos!

Tässä vielä Marilta tulleet pikkiriikkiset koristeet lähikuvassa.

Mari ja Maija saivat molemmat 3. luukusta pienen sydämen, joka on Alma Lynnen mallista.

4. päivän luukusta sain Maijalta kauniin sydämen mallisen valon ikkunaan, on tosi nätti. Ja mukana oli myös oikein söpö pistelty pakettikortti. Siinä on kauniit värit, vaaleanpunainen kirjontakangas sopii ihanasta tuohon pikkuiseen pistelyyn, kiitos!
Marilta sain hänen tekemiään nukkekodin joulukarkkeja, eikö olekin minejä! Marin Elsa Beskow -pakettikortit on ihania, olen nyt niin ihastunut Beskowin piirroksiin... siitä asti kun näin Marin blogissa näitä :) Kiitos!

Ja 4. luukusta Marille tupsahti sisustuskoriste :)

Maijalle tupsahti kaunis keraaminen enkelimagneetti :)

Eilen oli Marikin sitten avannut "saa avata koska vaan" pakettinsa :) Tällainen bambi-koristehan sieltä löytyi Marin päivää ilahduttamaan!

12/2/12

Joulukalenteriluukut 1 ja 2 mukana mökillä :)

Heippa!
Meillä oli kiva viikonloppu. Olimme juhlimassa appeni 60-vuotispäiviä Asikkalassa hienolla vuokramökillä. Lauantaina kävimme Lahdessa katsomassa Hairin ja syömässä herkullisen illallisen ravintolassa. Meitä oli kaikkiaan 12 hengen porukka eli mieheni sisarukset puolisoineen ja yksi pieni 1 1/2 vuotias kullanmuru-serkku siltä puolen sekä tieysti appivanhemmat. Mökki oli 170 neliöinen, joten tila riitti oikein hyvin.

Viikonloppu oli niin mukava, kun oli lähiperhe läsnä, saimme kulttuuria ja herkkuja ja saimme myös Joulukuun - vai ukin 60-vuotispäivän? - kunniaksi rutkasti ensilunta! Sunnuntaina saimme vieläpä auringonpaistetta, jota ei olekaan pitkään aikaan näkynyt. Olo on rento ja hyvät muistot jäi viikonlopusta.

Tottakai minulla oli sitten kalenteriluukut 1 ja 2 mukana mökillä ja niistä kerronkin tuossa alempana. Ensin kuvia mökistä ja pihapiiristä. Mökki oli Vesijärven rannalla ja tuossa pihasaunassa saunoimme lauantai-iltana. Kiva saunoa välillä ihan vanhanaikaisesti. Ja hei! Uskokaa tai älkää, kaksi joutsenta lipui rannassa silmiemme ohi! Harmi, ettei ollut kamera käsillä siinä kohtaa. Voi parkoja, tajuaisivat nyt jo lähteä lämpimään.

Ukin synttäriteema oli Angry birds, hänen suosikkihahmonsa :) Mökillä oli teeman mukaiset ilmapallot ja tietysti myös kakku ja tarjoiluastiat. Kakku on mieheni siskon tekemä, hän on tosi taitava leipuri. Huomatkaa kakun päällä olevat Angry birdsit!

Ja ihana Moona-haukku auttoi meitä niin innokkaasti lumitöissä. Minä olen ihan rakastunut tähän koiraan, mutta mieheni sisko&miehensä eivät suostu sitä meille antamaan vaikka monta kertaa pyysin :)


Siirrytäänpä sitten Joulukalentereihin!

Minulla oli tosiaan 1 ja 2 luukut mukana mökillä sekä kuvassa näkyvä pieni Myyrä-kalenteri, jonka ostin itselleni kirjakaupasta. Molempina aamuina keitin ensimmäisenä kahvin ja kupposeni kanssa menin takaisin ylös nauttimaan kiireettömästä aamusta ja jännittävästä odotuksesta, että mitä paketeista paljastuukaan!


Joulukalenterivaihto Maijan kanssa
Maijalta sain joulukalenterin, jonka voin koota mieleisekseni, joko pinoksi, laittaa paketit koriin tai miten sitten tahdonkin. Minä päädyin pinoon :)

Paketit on todella nätisti paketoitu ja niissä on aivan ihania pakettikortteja. Tässä muutamia lähikuvia.

Kalenterin teemana on metsäneläinten Joulukuusi ja ensimmäisen päivän luukusta paljastui kertakaikkiaan upea tyyny, jossa on Woodland Folksin pöllöpoika! Katsokaa kuinka ihanasti kankaat ja nauhat sopivat yhteen mallin värien kanssa! Kyllä minä olin ihmeissäni tämä ihanuus käsissä, että tämähän on ihan Joululahja! Ei "vain" kalenteri sellainen...

Oli muuten aikamoinen yhteensattuma tuo Ollie Owl -tyyny... minä nimittäin olin ottanut mukaan mökille pisteltäväksi viime vuoden Joulusta Woodland Folksin oravakitin! Enkä siis tosiaankaan tiennyt, että Woodland Folksia on tulossa kalenteristakin! Näin pitkälle mökillä pääsin. Siellä oli todellakin kaikenlaista muuta ohjelmaa, joten tätä tein vain muutaman tovin.

Pöllötyynyn kanssa kuvassa näkyvä toiveiden täyttymys Just Nanin malli oli 2. päivän lahja. Kiitos ihanasta kalenterin avauksesta Maija!


Minä tein sekä Marille että Maijalle tulitikkuaskikalenterit. Molemmilla on sama ohje: aina kun luukusta löytyy punainen helmi, se tarkoittaa sitä, että sille päivälle on isompi lahja. Maijan kalenterin teemana on enkelit ja tässä enkeli suojelee Jouluyönä pientä kylää. Väki saa nukkua rauhassa ja haaveilla kuka mistäkin :)

1. päivän luukusta Maija sai pirteän kärpässieni rintakorun. Sen voisi kiinnittää johonkin lisäkoristeeksi, laittaa laukkuun tms.

2. päivän luukusta tuli sitten rintakorupohja, tietenkin. DIY-osastoa :)

Lisäksi 2. luukusta löytyi punainen helmi, joka siis tarkoitti isompaa pakettia, joka ei tulitikkuaskiin mahdu. Se oli kirjontasetti. Maija voisi kokeilla muutakin kirjontaa kuin ristipistoja. Olen itse käsinkirjonnan kurssilla ja olen todennut, että on tosi kiva oppia uutta ja kirjoa muutakin kuin ristipistoja.

Emman kanssa muutama viikko sitten vietimme mukavan illan askarrellen vanhoista Joulukorteista tulitikkurasioita uuteen kuosiin. Näitä annamme pikkulahjoina ystäville ja sukulaisille. Tässä Maijan tikkuaski.

Maijalla oli mukana myös yksi lahja, jossa luki "saa avata koska vaan". Ja koska se on jo avattu, niin voin jo kuvan siitäkin laittaa :) Maijalla oli ristipistotapaaminen lauantaina, niin sanoin, että avaa ihmeessä se lahja niin voit näyttää muillekin ja saat siitä iloa koko Joulukuuksi, kun se ehtii olla esillä. Suloinen kisu-sydänkoristehan se sieltä paketista tupsahti. Muuten, Maijan blogissa on ehdottomasti parempi kuva tästä!


Joulukalenterivaihto Marin kanssa
Kuvat Marin ja minun kalenterista onkin jo julkaistu ja niitä voi kurkata täältä postauksesta 22.11.

Minä sain Marilta 1. päivän luukusta ihan mielettömän värisen kirjontakankaan. Harmi että väri ei kuvassa toistu oikein. Tosi tosi nätti väri ja niin mieleinen. 2. luukusta tuli Lizzie Katen mallista tehty Joulukoriste! Kaunis lisä taas Joulukuuseemme, johon kerään vain käsin tehtyjä koristeita! Kiitos Mari ihanasta kalenterin avauksesta!

1. päivän luukku oli ihan sama kuin Maijalla!

2. päivän luukkukin oli sama DIY-osastoa myöten, mutta Marin luukusta löytyi suloinen talvinen orava-kitti.

Ja tietysti Marillekin oli askarreltu tulitikkuaski, mutta unohdin ottaa siitä kuvan!


Emman Joulukalenteri
Maija ja Krisse ovat niin suloisia, että olivat Emmallekin keränneet puolikkaan Joulukalenterin! Emma saa itse postata omaan blogiinsa kalenterista, mutta sovimme, että ennen kuin hän ehtii sen tehdä, niin minä laitan tänne kuvan kalenteriluukkupinosta ja ihan mielettömän kauniista Joulukortista, jonka Maija oli Emmalle askarrellut! Kiitos näistäkin oikein kovasti!