Welcome to my blog Cross Stitch and Be Happy!

12/6/12

Joulukalenterin historiaa ja kalenteriluukut 6

Hei!
Minulla on Kai Linnilän Wanhan ajan Joulu -kirja, jossa on kerrottu Jouluun liittyvien asioiden taustoja ja historiaa, kuten Joulukortit (ensimmäinen tunnettu joulukortti on painettu Englannissa 1843), Joululahjat, Jouluvalot, Joulukukat jne. Koska blogissani nyt Jouluun asti postailen Joulukalenterista, niin ajattelinpa laittaa tähän Joulukalenterin historiasta tietoa.

Teksti on suoraa lainausta Linnilän kirjasta: "Joulu- eli adventtikalenteri on myös saksalaista perua 1900-luvun alusta. Vanhoissa pahvisissa, runsaasti koristelluissa jouluallakoissa oli syvä uskonnollinen paatos. Luukkujen takana oli raamatullisia kuvia. Ne olivat vielä ihanampia kuin kansakoulujen kuvataulut.

Kalenteri oli silloin adventin ajan kuvaraamattu. Nyt kalenterin tehtävänä on kertoa, montako päivää on varrottava joulupukin saapumista.

Ne lapset, jotka ovat tehneet käpylehmiä ja kaarnalaivoja, ovat rakentaneet omat joulukalenterinsa. Useimmat hakevat nykyään allakan kaupasta, jossa on laaja vaihtoehtojen kirjo. On perinteisiä paperisia: kunkin luukun takaa paljastuu joulua enteilevä kuva. On suklaakalenteri (se taisi tulla 1970-luvulla): voit napata päivän herkkupalan. On pöydällä pidettävä tai seinälle ripustettava aikakone: päivän pussissa piilee yllätys. Isot pojat ovat keksineet juomakorin: 24 pulloa erilaisin etiketein.

Kätevä askartelija voi kerätä 24 tyhjää tulitikkuaskia, liimata niistä pahvitaustalle koristeellisen laatikoston - ja piilottaa joka askiin tosi yllätyksen: karkin, postimerkin, pyyhekumin, pinssin, euron kolikon...

Kalenterikynttilästä poltetaan joka pävä esimerkiksi sentti, joka on merkitty tuikun kylkeen. Jos olet valanut puolen metrin korkuisen kynttilän, voit nauttia valosta kahden sentin ajan päivittäin. On syytä olla kuitenkin tarkkana: nitä näitä touhutessa voi palaa kerralla viikko, eikö joulu ole yhtään likempänä".

Sellaista tarinaa Joulukalenterista. Minähän tein siis juurikin tuollaiset tulitikkuaskikalenterit Marille ja Maijalle. Kalenterilahjat vain ovat jotkut sen verran isoja, että piti niitä sitten kääriä ihan perinteiseen tapaan mukaan.

Mutta mitäpä 6.12. toi tullessaan... Tänään nukuin yli kymmeneen. Oli ihana pötkötellä pitkään sängyssä. Kun lopulta nousin ja menin alakertaan, pistin kahvin tippumaan ja sen valmistuttua istahdin taas sohvalle Joulukalenteriluukkujeni kanssa. Maijalta sain kaksi ihastuttavaa ristipistomallia. Toinen on Victoria Samplerin Wren eli peukaloinen ja toinen on Stoney Creekin Born in the wild -mallikirjanen , jossa on mm. todella suloinen bambi-malli. Marilta sain pikkiriikkisen orava-tyynyn. Niin, suloinen tyyny nukkekotiini - katsopa tarkkaan, se on kuvassa peukaloinen-mallin päällä! Kiitos tämän päivän lahjoista!

Mari sai minulta tänään myöskin nukkekodin tyynyn! Eikö olekin hauska yhteensattuma, että molempien luukuissa oli nukkekodin tyynyt samana päivänä :) Lisäksi Marilla jatkui bambi-teema eli isommassa paketissa oli sitten bambi-kangasta ja nessut. Voin kertoa sen verran noista nessuista, että löysin ne E-baysta. Myyjä ei ollut asettanut maailmanlaajuista myyntiä, UK only... Mutta minun oli siis ihan pakko saada nessut ja niinpä laitoin hänelle sähköpostia, että etkö millään voisi toimittaa myös Suomeen! Ja hyvinhän se sitten onnistui :)

Maija sai minun mielestäni yhden kauneimmista kankaista mitä olen nähnyt. Tämä on luonnossa oikeasti vieläkin ihastuttavampi kuin tässä kuvassa.

Tänään sain myös yllätysluukun! Emma oli tehnyt nukkekotiini Suomen lipun - aivan ihana yllätys rakkaalta kultamurultani :)


Tänään on vietetty itsenäisyyspäivää saunoen ja kahvitellen lähiperheen kanssa. Pöytäliina ja astiat ovat meillä jo Joulun punaiset, mutta kynttilä oli kyllä sininen ja pieni lippukin liehui kahvipöydässä :)

Hyvää itsenäisyyspäivää kaikille toivottaa
Kirsi

Ps. Joululaatikkooni satoi lumi vanupussista ja nyt sisarukset tarpovat lumessa :)

No comments:

Post a Comment