Welcome to my blog Cross Stitch and Be Happy!

4/14/11

Ohje: rasian päällystäminen, kulmat ompelemalla

Eila kyseli tuossa edellisessä postauksessa aiemmin, että miten rasiaa päällystettäessä kulmat tehdään ompelemalla. Tätä tapaa minä nykyään suosin. Otinpa sitten pikkulaatikon, kangasta, viivoittimen, kynän, liiman, vanua, ompelukone nököttikin jo pöydällä ja kameran ja tässä on teille ohje, olkaa hyvä:

1. Mittaa laatikkoa isompi pala, sen verran isompi, että reunat riittävät taitettavaksi laatikon sisäpuolelle haluamasi määrän verran ja leikkaa pala.
Vinkki: kun olen asetellut laatikon täsmälleen keskelle, teen kankaaseen pienet pisteet laatikon kulmien kohdalle siltä varalta, että jos laatikko heilahtaa pois paikoiltaan. Pisteiden avulla sen saa helposti takaisin paikoilleen.


2. Aseta viivotin kulkemaan täsmälleen laatikon reunaa pitkin ja vedä viivat laatikon kulmasta kankaan reunaan.


3. Kun olet piirtänyt joka kulmasta kaksi viivaa suoraan kohti kankaan reunaan, sinulla on yhteensä kahdeksan viivaa. Ja viivat siis ovat suorakulmassa, kun pidät viivoittimen laatikon reunaa vasten.


4. Minä käytän viivojen piirtämiseen violettia Vanishing fabric marker -tussia, jonka piirrosjälki häviää itsestään. Mutta mikä tahansa kynä, lyijykynä, puuväri, käy, kunhan se ei ole tumma ja näy kankaan oikealle puolelle tai muuten sotke. Esim. kuulakärkikynää en käyttäisi.


5. Nyt taita kangas oikeat puolet vastakkain ja kiinnitä nuppineulat viivalle.


6. Muista tarkistaa kääntöpuolelta, että nuppineulat kulkevat myös siellä viivan päällä.


7. Nyt ompele viivoja pitkin suorat saumat.


8. Leikkaa turha kangas pois ja voit tehdä viimeisen päälle siistit kulmat laatikkoosi, kun silität saumat auki.


9. Käännä "pussukka" oikein päin ja asettele laatikko pussukkaan. Tarkista, että saumanvarat asettuvat hyvin toinen toiselle puolen laatikon reunaa ja toinen toiselle puolen. Laita liimaa (minä käytän kangasliimaa, mutta muukin liima käy) kankaan reunoihin nurjalle puolen ja taita kangas laatikon sisäpuolelle, venytä vähän (että tulisi piukeampi) ja liimaa kiinni siististi.


10. Ajattelin tähän laatikkoon tehdä pehmustetun pohjan. Otin siis kankaan, pahvin ja vanun. Pahvin mittasin laatikon sisäpohjan kokoiseksi ja tarkistin ensin, että se varmasti mahtuu sinne ennenkuin aloin päällystää pohjapahvia.


11. Aseta kangas oikea puoli pöytää vasten, seuraavaksi vanu ja sitten pahvi. Laita liimaan kankaan reunaan (siis siihen nurjalle puolen) ja liimaa vähän kiristäen kangas pahvin taakse. Vanu jäi sinne väliin. Tarkista kulmat!


12. Tässä se nyt on :)


Kannen voi tehdä samoin. Tähän laatikkoon en nyt tällä aikataululla vielä kantta väsännyt ja mietinkin tässä, että kun minulla on nyt tuollainen söpö laatikko, että miten sen viimeistelen. Varmasti pistelen jotain kanteen, tämä jääpi nähtäväksi.

Askartelun iloa ja tieysti sitä pistelyn iloa :) :) Minä lähden nyt nukkumaan (klo on 22.36)

9 comments:

 1. Kiitos hyvästä ohjeesta!!! Kokeilen jo tänään!

  ReplyDelete
 2. Oi, kiitos ohjeista! Touhuilin viikonloppuna jotain muuta kun näitä ohjeita kerroit!

  ReplyDelete
 3. OOOH miten kaunista jälkeä. Kiitos ohjeesta.

  ReplyDelete
 4. Hieno ohje ja tulee tosiaan siistiä jälkeä. Pitääkin muistaa tää seuraavan kerran kun päällystän laatikkoa. :)

  ReplyDelete
 5. Hyvin ja havainnollisesti ohjeistettu!

  ReplyDelete
 6. Kirsi! Sinä olet ihan mahoton :)

  ReplyDelete
 7. Oli tosi näppärä ohje. Kokeilin tänään ja varmasti käytän toisetkin :)

  ReplyDelete
 8. Ai vitsi, kun täällä blogi maailmassa menee niin moni mahtava juttu välillä ohitse, mutta onneksi kiertoteitä löysin tänne. =D Tuota rasian päällystys systeemiä on kokeiltava kyllä pian. =) Kiitos että jaoit sen. =) Kesäterveisin Anne. =)

  ReplyDelete
 9. Anonymous3.7.11

  Anne, kiva, että ohjeestani on sinulle hyötyä :) Kirsi

  ReplyDelete